ZAO/standardarchitecture、微雑院/微胡同
01 March 2016
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
 
 
zhangke zao/standardarchitecture - 147 《Architecture and Urbanism》 March 2016
 
ZAO/standardarchitecture、微雑院/微胡同
ZAO/standardarchitecture
Micro-Yuan'er
Xicheng District, Beijing, China 2015

Credits and Data
Project title: Micro-Yuan'er
Client: Dashilar & Liulichang Culture Development Ltd.
Sponsor: Camerich
Location: Cha'er Hutong #8, Dashilar, Beijing, China
Design: 2012-2015
Architect: ZAO/standardarchitecture
Project architect: Zhang Ke, Zhang Mingming, Fang Shujun
Design team: Zhang Ke, Zhang Mingming, Fang Shujun, Ao Ikegami, Huang Tanyu
Site area: 350㎡
Building area: 6㎡ (art space / pavilion), 9㎡ (library)


Cha'er Hutong (Hutong of tea) is a quiet spot in the busy Dashilar area, situated I km from Tiananmen Square in the city center. No. 8 Cha'er Hutong is a typical "Da-Za-Yuan" (big-messy-courtyard) once occupied by over a dozen families. Over the past five decades each family built a small add-on kitchen in the courtyard. These add-on structures form a special density that is usually considered urban scrap and almost all of them have been automatically wiped out with the renovation practices of the past years.

In this project the architects tried to redesign, renovate and reuse the informal add-on structures instead of eliminating them. In doing so, they intend to recognize the add-on structures as an important historical layer and as a critical embodiment of Beijing's contemporary civil life in Hutongs that has so often been overlooked.

In symbiosis with the families who still live in the courtyard, a 9-㎡ children's library built of concrete mixed with Chinese ink was inserted underneath the pitched roof of an existing building. Under a big ash tree, one of the former kitchens was redesigned into a 6-㎡ mini art space made from traditional bluish grey brick. On its exterior, a trail of brick stairs leads up to the roof, where one may delve into the branches and foliage of the ash tree. With the small-scale intervention in the Cha'er Hutong courtyard, the architects try to strengthen bonds between communities, as well as to enrich the Hutong life of local residents. A child may stop by after school, pick out a favorite book, and read in his little niche before getting picked up by the parents. Or the kids may climb up onto the roof, sit in the shade, and engage in a cozy conversation with the elderly in a familiar but new space.


ZAO/standardarchitecture
Micro-Hutong
Xicheng District, Beijing, China 2013

Credits and Data
Project tithe: Micro-Hutong
Clienl: Dashilar & Liulichang Culture Development Ltd.
Sponsor: Camerich
Location: YangMeiZhu Xie street, Dashilar, Beijing, China 
Design phase: March 2012 - September 2013
Construction phase: September 7, 2013 - September 25, 2013
Architect: ZAO/standardarchitecture
Project architect: Zhang Ke, Zhang Mingming
Desigu team: Zhang Ke, Zhang Mingming, Dai Haifei, Ao Ikegami, Zhang Yanping, Huang Tanyu, Zhang Zhaosong
Site area: 60㎡
Building area: 48㎡


Micro-Hutong is a building experiment by Zhang Ke's ZAO/standardarchitecture team on the Yang-Mei-Zhu street of the Dashilar area. The goal of the project is to search for possibilities of creating ultra-small-scale social housing within the limitations of super-tight traditional Hutong spaces of Beijing.

Located in the Dashilar District, a historical area within walking distance of Tiananmen Square, ZAO/standardarchitecture has designed a 30-㎡ Micro-Hutoug that offers a new alternative to Hutong preservation and actualization.

A critical look into the dynamics of the Hutong reveals that even with the menacing grip of unscrupulous real estate development, the most critical problem of the Hutong consists of the relentless exodus of its occupants. Concerned with the lack of facilities and the absence of quality communal space, they decide to sell and move out to bigger apartments outside of the city center. This constant desertion of the traditional dweller of the Hutong from the heart of Beijing prompted the generation of a strategy able to challenge the growing disinterest of the Hutong tenant in order to keep alive valuable living traditions.

The result is an architectural operation that brings back the courtyard as a generator of program, as it activates the building by creating a direct relationship with its urban context, drawing to its interior social activities. Apart from enhancing the flow of air and light, the courtyard creates a direct relationship between the living space contained in the dynamic volumes and an urban vestibule in the front part of the building. This flexible urban living room acts as a transition zone from the private rooms to the street, while serving'as a semi-public space to be used by both the inhabitants of the Micro-Hutong and the neighbors of the community.

The Micro-Hutong inherits the intimate scale of the traditional Hutong, revitalizing its social condensing capabilities, while enhancing it with spatial improvements. Its light-steel structure and plywood panel cladding allows for low-cost construction while creating new possible reconfigurations for the future of the Hutong in Beijing.
ZAO/スタンダードアーキテクチュア
微雑院
中国、北京市、西城区 2015

茶儿胡同(チャエァフートン)は、都市中心部にある天安門広場から1kmほど離れた賑やかな大柵欄地区の中の、静かなスポットである。第8茶儿胡同は、かつて12家族以上の人々が暮らしていた典型的な「大雑院」(大きく雑然とした中庭)である。50年以上に渡って、それぞれの家族が中庭に小さな台所を付け足してきた。これらの付加的な構造物は独特な密度をつくりだしているが、この高密さが一般には都市の邪魔者と見なされ、これまでの再開発事業ではそのほとんどが何の躊躇もなく撤去されてきた。このプロジェクトで建築家は、住民がそれぞれに付け加えてきた構造物をとり去るのではなく、それらをデザインし直し、改修し、再利用することを試みている。そうする中で、付加的な構造物が重要な歷史の一部であること、そしてこれまでしばしば見落とされてきた胡同での現代の市民生活を体現する重要な存在であることを表そうとしている。

今も中庭に暮らす家族と共生しつつ、墨を混ぜたコンクリートで建てられた9㎡の子どもの図書室が、既存建物の傾斜屋根の下に挿入された。大きなトネリコの木の下では既存の台所の1つが再設計され、伝統的な青みがかった灰色の煉瓦でできた6㎡の小さなアート・スぺースとなる。その外壁には小さな煉瓦の階段が屋根の上まで続き、トネリコの枝と木の葉に間近に触れることができる。茶儿胡同の中庭に小さなスケールで介入することで、建築家はコミュニティの間のつながりを強あ、さらに地元の居住者の胡同での生活を豊かなものとすることを目指している。放課後に立ち寄り、気に入った本を手にいつもの小さな隙間に収まり、親が迎えに来るまで読書にふける子どももいることだろう。あるいは屋根に登って木陰に座り、懷かしさを感じさせる新しい空間の中で、老人親たちと親しく話しをする子どもたちもいることだろう。


ZAO/スタンダードアーキテクチュア
微胡同
中国、北京市、西城区 2013

大柵欄地区の楊梅竹斜街に建つ微胡同は、张轲(ジャン・ケ)率いるZAO/スタンダードアーキテクチュアによる建築的な実験である。プロジェクトの目的は、きわあて高密度であり伝統的な北京の胡同における空間的制約の中で、非常に小さなスケールのソーシャル・ハウジングをつくるという可能性を探ることであった。

ZAO/スタンダードアーキテクチュアは、天安門広場から徒步圈内にある歷史的な大柵欄地区に、胡同の保存と活性化のたあの新たな選択肢をもたらす30㎡の微胡同をデザインした。

胡同の動静を客観的に分析すると、胡同の最大の問題は無節操な不動産開発の压倒的な影響を差し置いて、居住者の大量の流出であることが明らかになる。設備や十分な共有スぺースが不足しているたあ、人々は住まいを売り、都心を離れたより広い集合住宅に移り住む。北京中心部の伝統的な住まいである胡同からの恒常的を人口流出が、価值ある暮らしの伝統を守っていくたあに、胡同居住者の深まりゆく失望に対抗する戦略をつくりだすきっかけとなった。

その结果、プログラムの生成装置として中庭をとり戻すという建築的な操作によって、都市のコンテクストとの直接な関係をつくりだし、内部に社会的な活動を引き入れることで建物を活性化するという手法を用いた。中庭があることで風通しがよくなり、光が十分に入るだけでなく、ダイナミックなヴォリュームに収あられた生活空間と、建物正面の都市との接点が直接関係をもつようになる。このフレキシブルな都市のリヴィング・ルームな、プライヴェートな居室から通りへの移行の空間になるとともに、微胡同の居住者と近隣コミュニティの人々の双方によって使われる半公共的な空間にもなる。

微胡同は伝統的な胡同の親密なスケールを受け継ぎ、その凝縮された社会的可能性を再活性化するとともに、空間の質を高あることで胡同をより豊かなものとしている。軽量鉄骨の構造と合板パネルの外装がローコストでの建设を可能にし、北京おける胡同の未来につながる、現実的で新しい構造をつくりだしている。